Değerli öğrenciler ve veliler, Kuşkusuz ki çocuklarımızın mevcut sınav sistemi karşısında bazı olumsuz duyguları ve kendilerini baskı altında hissetmeleri kaçınılmaz hale gelmektedir, üstelik yetişkinlerin de KPSS,ALES vb.gibi sınavlarına girdiğini düşünecek olursak sınav sistemi maalesef ki hemen hepimizin yaşantısının kritik dönemlerinde geleceğimizi belirlemede önemli bir role sahip olmuştur. Aslına bakılırsa bu konuda gerekli çalışmaların uzman bir bakış açısı ve desteği ile yürütülmesi halinde Sınav Kaygısı üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Kişinin geride bırakabileceği ve amaçlarına odaklanabileceği bu durumun isterseniz gelin belli başlıklarını gözden geçirelim.
Öncelikle , Sınav Kaygısının tanımını yapmak gerekirse ;Sınav öncesinde yaşanan stresin doğurduğu karmaşık fizyolojik ve duygusal tepkilerdir diyebiliriz. Bu tepkiler neticesinde aday başarısız olacağı endişesine kapılmakta, ortaya çıkan bu endişe de adaydaki fizyolojik ve duygusal tepkileri daha da tetiklemektedir. Ve süreç bir kısır döngü içinde işlemektedir…
Sınav kaygısının nedenlerini bir kaç başlık altında toplayabiliriz;
Zamanı iyi kullanamamakla ilgili olumsuz düşünceler,
Sınava gerçeğinden farklı anlamlar yükleme,
Gerçekçi olmayan düşünce biçimleri,
Sonuçlar üzerinde oluşturulan olumsuz yorumlar,
Aile ve çevrenin beklentileriyle ilgili kaygılar,
Başarısız olma endişesi.
Hissedilen kaygı neticesinde ortaya çıkan duygusal sonuçlar ise;
Huzursuzluk, Ani öfkelenme, Mutsuzluk duygusu,
İçe kapanma, sosyal izolasyon,
Çevre ve aileyle iletişim bozuklukları,
Benlik saygısı (özsaygıda ) düşüklük,
Ayrıca Sınav kaygısının olumsuz sonuçlarını bilişsel etkilerle açıklamakta mümkündür;
Odaklanma ve Motivasyon güçlüğü,
Çevreden gelen bilgileri anlamada güçlük çekme,
Düşünceleri toparlayamama, ifade edeme,
Unutkanlık ,
Fiziksel sonuçlar;
Mide ve bağırsak rahatsızlıkları,
Vertigo (Baş dönmesi),
Kusma, Ellerde titreme,
Terleme,
Nefes alıp vermede güçlük yaşama,
Yorgunluk ve bitkinlik belirtileri,
Uyku bozuklukları.
Bize başvuran Danışanımızdan aldığımız bilgilere göre gerekli çalışma yöntemleri belirlenerek kişiye özel bir metod oluşturulur, zaman ve danışanın gayreti ile sorun çözüme ulaştırılmaya çalışılır.
Unutulmamalıdır ki zaman kaybedildikçe kişiler kendilerini var olan olumsuz duygularına daha çok teslim etmekte bu da sorunun çözümünü zorlaştırmaktadır, sınav kaygısı sorunu uygun zamanda ve yerinde müdahalelerle hafifletilebilir, ortadan kaldırılabilir.