Vajinismus Nedir?
Vajinismus bir hastalık değildir, ilkel bir savunma mekanizmasıdır.
Toplumumuzda cinsellik hakkında var olan yanlış inançlar ve genç kızların yetişme çağında ailelerinin sıkı kontrolü ile karşılaşması, toplumsal ve kişisel cinsel inançlar Vajinismusa neden olmaktadır.
Cinselliği yaşamanın kadınlarda acı vereceğine, ilk birleşmede kanamanın çok olacağına dair düşünceler Vajinismusun ortaya çıkmasında temel belirleyicilerdir.
Cinsel ilişki denemesi esnasında istemsizce kasılmadan ibarettir.
Bazen cinsel travmalar ; geçmişte yaşanan cinsel suistimal ya da beklenmedik bir anda bir cinsel eyleme istemeden tanık olma hali de vajinismusun nedenleri arasında sayılabilir.
Vajinismus bozukluğunda ilk etapta bir kadın doğum uzmanına görünmek yararlı olacaktır. Problemin fiziksel olmadığı anlaşıldıktan sonra ise bir Psikoloğa başvurmak gerekmektedir.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?
Başvuran danışanlarımızdan detaylı bir geçmiş yaşam ve cinsel yaşam öyküsü aldıktan sonra belli bir takım egzersizlerle danışanlarımızın vajinismus problemini yenmelerini hedeflemekteyiz.
Bazı farklı durumlarda vajinismus terapisi bir süre uzamakla birlikte genelde 6-7 oturumda olumlu sonuçlar alınmaktadır, fakat kişiden kişiye göre değişen bir süreç olduğu da göz ardı edilmemelidir.
Cinsel Terapistler açısından eşlerin seanslara birlikte katılımı önem arz etmektedir, karşılıklı olarak birbirlerinin duygu ve düşüncelerini anlamaları, empati yapabilmeleri yine hedefler arasındadır.
Vajinismus seanslarında cinsel öykü alma, cinsel mitler, işlevsel olmayan düşünceler, duyumlara odaklanma, nefes ve kas gevşeme egzersizleri, kegel egzersizleri, parmak egzersizleri ve emdr yöntemleri ile çalışmalar yapılmakta ve vajinismus için öneriler sunulmaktadır.
Vajinismus egzersizleri bu süreçte oldukça faydalı olmakta ve problemi yaşayan kişinin sahip olduğu probleme bakış açısını değiştirmektedir.